Jeżeli tak jak my uwielbiacie kubański koktajl Mojito i soczyste arbuzy, gwarantujemy, że będziecie zachwyceni naszym postem! Ponieważ, wyłącznie dla Was mamy dzisiaj instrukcje jak zamrozić wasze ukochane Mojito. Pamiętajcie jednak, że zanim zdecydujecie się zjeść parę sztuk tej zamrożonej dobroci, że działa on tak samo jak wasz ulubiony koktajl w szklaneczce – delektujcie się z umiarkowaniem ; )
Arbuzowy Mojito w Lodzie na Patyku
· 2 ½ szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
· 2 oz świeżego soku z limonki
· 1 oz prostego syropu miętowego (przepis poniżej)
· 8 oz lekkiego rumu (może być biały)
· 14 oz wody mineralnej
Instrukcje:
1. Zmiksuj pokrojonego arbuza, aż puści sok i będzie mięsisty;
2. Połącz sok arbuza, sok z limonki, syrop miętowy i rum w shakerze i dobrze wymieszaj. Wypełnij foremki na lody do 3/4, a do reszty dolej wody mineralnej i dobrze wszystko pomieszaj;
3. Włóż do zamrażarki, a po około 2 godzinach jak mieszanina zacznie krzepnąć będzie się trzymać w pozycji pionowej. Włóż patyczek do lodów i dokończ zamrażanie przez noc.
Aby zamrożone lody łatwo wyciągnąć z formy, trzeba wsadzić je na chwilę pod gorącą wodę aby się poluzowały.
Syrop miętowy:
(Będzie więcej syropu niż potrzebujesz, ale możesz go wykorzystać do innych koktajli)
· 1/2 szklanki wody
· 1/2 szklanki cukru
· 1 szklanki liści mięty, luźno pakowane
Instrukcje:
1. Zagotuj cukier z wodą w garnku, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej i wsyp liście mięty. Pozwól, aby się dobrze nasączyły przez ok. 20 minut. Odcedź i wyrzuć liście.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga endlesssimmer.com.